Een dag uit het leven van een…

Pleegzorgbegeleider. Het is een mooi vak. Een vak apart, dat wel. Vandaag neem ik je mee om je een kijkje te geven in dit vak apart. Misschien is het wat voor jou?

Maandag 08:30 uur
Mijn dag begint met het lezen van mijn mails. Ook op maandagochtend is de mailbox aardig gevuld want ondanks dat ik zelf vrij ben in het weekend, gaan de ontwikkelingen in pleeggezinnen natuurlijk 24/7 door. Er zit een mail tussen van een pleegmoeder die vraagt of ik haar zo snel mogelijk wil bellen. Haar pleegdochter zou dat weekend een dagje naar haar moeder gaan maar ze stonden voor een dichte deur en krijgen ook geen contact. Wat zonde denk ik meteen, ze hadden allebei zo uitgekeken naar deze uitbreiding van bezoekcontact. Mijn telefoon is ondertussen ook opgestart. Waar ik deze in de avond nog wel eens aan laat staan zet ik hem in het weekend echt uit. Als ik wat berichtjes en mails heb beantwoord, ren ik de deur uit.

09:30 uur
Om half 10 heb ik een koffieochtend met pleegouders. Vandaag zijn er zes pleegouders. Twee daarvan hebben een kleintje bij zich, dat kan gelukkig gewoon. Van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen heb ik een mooi gespreksspel gekregen wat ik tijdens bijeenkomsten als deze kan inzetten. Kaartjes met daarop vragen die vooral betrekking hebben op het onderwerp ‘hoe gaat het nou met jou?’. De tranen vloeien hier en daar rijkelijk, soms is pleegouder zijn nu eenmaal niet makkelijk. Een luisterend oor van een gelijkgestemde doet dan vaak goed, daarom vinden wij deze bijeenkomsten ook zo belangrijk. Om 11 uur ga ik zelf weg maar ik weet nu al dat de pleegmoeders op het plein nog een tijd doorpraten. Onderling ben je zelden uitgepraat. Maar ik heb een huisbezoek gepland wat gelukkig om de hoek is, één van de grote geneugtes van gebiedsgericht werken.

11:15 uur
Meestal ga ik alleen op huisbezoek, maar ongeveer twee keer per jaar ga ik samen met de jeugdbeschermer, zo ook vandaag. Het kereltje waar we voor komen is vier jaar oud en staat al vanaf zijn geboorte onder toezicht. Recent is er een voogdijmaatregel uitgesproken, gelukkig bleef de jeugdbeschermer dezelfde. Dat is fijn want de moeder van het jongetje is opnieuw zwanger. Ze leeft verslaafd op straat en is verwikkeld in een gewelddadige relatie met de vader van dit kindje. De moeder heeft gevraagd of dit kindje wanneer het geboren is, tijdelijk in dit pleeggezin mag wonen. Ze staat open voor hulp en hoopt in de toekomst zelf voor deze baby te kunnen zorgen. Daar gaan we het vandaag over hebben en het is prettig dat dit kan met iemand die al langere tijd betrokken is.

Lunchafspraak
Om 13.00 uur heb ik een lunchafspraak met een collega dus na mijn huisbezoek rij ik snel naar ons kantoor in Rotterdam. Terwijl we ons broodje eten in de zon op het binnenterrein van onze kantoorlocatie, bereiden we samen de screening voor die we volgende week hebben. Een tweeling wiens moeder in detentie zit verblijft nu bij opa en oma. Wij gaan samen een inschatting maken van de situatie. Als het verblijf bij opa en oma voor langere tijd passend en veilig is krijgen zij een begeleider vanuit pleegzorg toegewezen. Voorlopig zijn er nog veel onduidelijkheden dus extra belangrijk om het goed voor te bereiden.

Halverwege ons overleg moet ik heel even weg om een bezoek op te starten tussen twee zusjes en hun ouders. Gelukkig verlopen deze bezoeken altijd erg rustig en kunnen de ouders en de pleegouders van de meisjes dit bezoek prima met elkaar vormgeven. Ik vind het wel altijd prettig om even gezamenlijk op te starten dus dat doe ik kort en ga dan met een gerust hart terug naar mijn overleg.

13:30 uur
Van half drie tot half vijf heb ik samen met mijn basisteam en de betrokken gedragswetenschapper methodische werkbegeleiding. Elke drie weken zitten we bij elkaar om casuïstiek in te brengen, met elkaar weten we immers meer dan alleen. Een collega brengt een ingewikkeld vraagstuk in over een jongere die uitgevallen is op school. Een andere collega is op zoek naar een zorgboerderij voor een kind en vraagt om suggesties. We besteden vervolgens ruim de tijd aan een centraal thema, deze keer is dat loyaliteit in de pleegzorg. Voor we het door hebben is het alweer half vijf.

Onderweg naar huis
Onderweg naar huis bel ik nog snel de pleegmoeder terug die me vanmorgen mailde over het bezoek afgelopen weekend. Inmiddels heeft ze contact gehad met de moeder van haar pleegdochter. Ze bleek onder invloed van drugs te zijn geweest en wilde niet dat haar dochter haar zo zou zien. Daarom had ze niet open gedaan. Volgend weekend proberen ze het opnieuw.

Morgen
Vandaag hing mijn dag van afspraken aan elkaar. Gelukkig heb ik morgen een thuiswerkdag gepland staan. Eens kijken of het me dan lukt om mijn administratie bij te werken want dat is uiteraard ook een belangrijk onderdeel van mijn werk.