Huiselijk geweld? Je kan er met MeMoSa over praten!
Word je door je partner genegeerd, uitgescholden of geslagen? Worden de kinderen vernederd en mishandeld? Controleert je partner alles wat je doet of mag je geen contact hebben met anderen? Moet je je geld afstaan of word je gedwongen tot seks?
Wil je graag dat de situatie bij jou thuis verbetert, maar heb je niemand waarmee je kunt praten? Of, ben je bang om er met mensen in je omgeving over te praten? Dan kun je contact opnemen met MeMoSa. Ook wanneer je getuige bent van huiselijk geweld (of een vermoeden hiervan hebt) en daarover wilt praten, kun je bij ons terecht.
De begeleiding van MeMoSa kunnen we bieden aan inwoners van de gemeente Nissewaard.
Huiselijk geweld?
Misschien denk je dat er in jouw geval geen sprake is van huiselijk geweld, omdat je partner geen lichamelijk en/of geestelijk geweld gebruikt. Of, denk je dat je mede schuldig bent aan de situatie, omdat je niet doet wat er van je wordt gevraagd. Weet dan dat dat niet uitmaakt: je partner mag jou niets verbieden en je nergens toe dwingen.
Schadelijke traditionele praktijken, zoals onderdrukking, (dreigen met) eerwraak, uithuwelijking en genitale verminking zijn ook vormen van huiselijk geweld.
Wie we zijn
Wij, de mentormoeders van MeMosa zijn moeders die opgeleid zijn in hoe om te gaan met huiselijk geweld. We hebben veel ervaring in het begeleiden van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Een aantal van ons is zelf slachtoffer geweest. We weten dus heel goed hoe moeders en kinderen zich voelen die te maken hebben met een onveilige thuissituatie.
Wat we doen
We luisteren naar je zonder te oordelen en kunnen je tips en adviezen geven over je persoonlijke situatie. We spreken met je af op een plek die voor jou prettig en veilig voelt en praten over de situatie bij je thuis. Wat is er aan de hand? Waarom gedraagt je partner zich zo naar jullie? Hoe gaan jij en de kinderen daarmee om en hoe voelen jullie je daarbij? Hoe moet het nu verder met je gezin? Samen kijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat jullie situatie verbetert.
Privacy
Om jou en je gezin goed te kunnen helpen, leggen we je gegevens en de afspraken die we met elkaar maken vast in een digitaal dossier. Daar gaan we vertrouwelijk mee om: jouw verhaal en je persoonlijke gegevens delen we alleen met jouw toestemming met andere mensen of instanties.
Veilig Thuis
Wanneer we ons ernstig zorgen maken over jouw veiligheid en/of die van de kinderen dan nemen we contact op met Veilig Thuis om zo snel mogelijk een veilige plek voor jou/jullie te regelen. Je kan ook zelf contact opnemen met Veilig Thuis via 0800 – 2000. Je wordt dan automatisch doorverwezen naar crisishulp in jouw regio.
Meer informatie en aanmelden
De begeleiding van MeMoSa is gratis en kunnen we bieden aan inwoners van de gemeente Nissewaard. Als inwoner van Nissewaard kan je direct contact met MeMoSa opnemen. Ook anderen, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, het wijkteam, het schoolmaatschappelijk werk en de huisarts, kunnen vrouwen voor MeMoSa aanmelden. Informatie voor professionals (pdf)
Je kunt ons bereiken via memosa@enver.nl.