Als ouders scheiden

Een (echt)scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Er verandert veel in het dagelijks leven en het brengt bij zowel de ouders als de kinderen veel emoties teweeg. Bijna de helft van de kinderen die met een scheiding te maken hebben, ondervinden daarvan veel last. Met name vechtscheidingen kunnen ernstige en blijvende sporen achterlaten.

 

Wanneer ondersteuning bij scheiding?
Onenigheid tussen ouders heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Zo hebben kinderen die een (vecht)scheiding van hun ouders meemaken meer kans op het ontwikkelen van emotionele of gedragsproblemen. Ze voelen zich onzeker, boos of verdrietig en hebben vaker problemen op school. Het is voor kinderen dus heel belangrijk dat ze gedurende en na een scheiding rust en veiligheid vinden en goed kunnen omgaan met beide ouders.

Enver kan gezinnen hierin ondersteunen en helpen voorkomen dat er problemen rond een scheiding ontstaan, of om deze op te lossen. Dat doen we in ‘losse’ programma’s, maar ook als onderdeel van onze hulpverlening aan een gezin.

 

Wat we doen 
Enver heeft veel kennis en ervaring op het gebied van (complexe) scheidingen. Zo kunnen we ouders ondersteunen bij het samen vormgeven van het ouderschap na de scheiding en helpen we kinderen omgaan met de emoties rond de scheiding.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van onze mogelijkheden. Welke methodes en specialismen we precies inzetten, is afhankelijk van de situatie en persoonlijke behoeften. Die keuze maken we samen met het gezin (en de verwijzer).

Mediation
Bij een scheiding is het belangrijk dat ouders goede afspraken maken over het ouderschap, zodat kinderen zo min mogelijk worden belast. Wanneer ouders niet precies weten hoe dit aan te pakken of als ze er samen niet uitkomen, kan een mediator van Enver helpen. Meer informatie over mediation voor ouders in de regio Rotterdam Rijnmond vind je in de flyer voor ouders in Rotterdam Rijnmond

Trainingen
We verzorgen verschillende (groeps)trainingen voor ouders en voor kinderen. In de bijeenkomsten leren ze (beter) om te gaan met de scheiding, door:

  • het vergroten van kennis en inzicht
  • (h)erkenning, door lotgenotencontact
  • het versterken van praktische vaardigheden
  • het leren omgaan met emoties rond de scheiding

Telefonisch consult
Ouders in de regio Rotterdam Rijnmond die vragen hebben rond scheiden en opvoeden kunnen een gratis telefonisch consult aanvragen met een medewerker van Enver. Deze medewerker is gespecialiseerd in scheidingsvraagstukken en beschikt naast pedagogische deskundigheid ook over juridische kennis. Bel voor een telefonisch consult op kantoortijden 085 064 08 60 of mail naar mediation@enver.nl.

 

Meer informatie en aanmelden
Neem bij vragen over onze ondersteuningsmogelijkheden of voor aanmelden contact op met het Enver Aanmeldpunt in de regio:

Aanmeldpunt Midden-Holland
0182 52 28 55
aanmeldenMH@enver.nl
Bekijk deze pagina voor het hulpaanbod in Midden-Holland.

Aanmeldpunt Rotterdam Rijnmond
085 486 70 10 (op werkdagen tot 13.00 uur bereikbaar)
aanmeldenRR@enver.nl

Aanmeldpunt Zuid-Holland Zuid
06 417 244 61
aanmeldenZHZ@enver.nl

Print