Enver gaat starten met Mockingbird!

We zijn trots te kunnen delen dat we binnen Enver gaan starten met Mockingbird. Half april hebben onze collega’s een vierdaagse training gevolgd van Stichting Ondersteuning Pleeggezin (Stichting OP). Nu zijn we klaar om deze innovatieve werkwijze binnen Enver uit te gaan rollen. We starten in Capelle aan den IJssel en hopen Mockingbird op termijn uit te kunnen rollen naar andere gemeenten waarin we actief zijn.

Wat is Mockingbird?
Mockingbird is een innovatieve werkwijze in pleegzorg. Een Mockingbird netwerk, officieel ‘Mockingbird constellatie’, biedt hulp en ondersteuning aan pleegouders. Een Mockingbird constellatie is een groep van 6-10 pleeggezinnen die bij elkaar in de buurt wonen. Centraal staat het ‘hubhome’ dat de spil binnen de constellatie is. Door het organiseren van bijeenkomsten verbinden de hubhome ouders pleeggezinnen en kinderen aan elkaar. Daarnaast bieden de hubhome ouders praktische ondersteuning, een luisterend oor en kunnen de kinderen gepland of ongepland bij hen logeren. Aan elke constellatie wordt een Envermedewerker gekoppeld die als link fungeert tussen de pleegouders en Enver. Vanuit Enver ondersteunen, begeleiden en beschermen we de constellatie.

Stabiliseren
De werkwijze is al succesvol gebleken in Engeland en de Verenigde staten. Stichting OP is verantwoordelijk voor de uitrol van Mockingbird in Nederland en eind 2022 is Mockingbird gestart met de eerste Nederlandse gezinnen. Met Mockingbird willen we een positieve verandering in pleegzorg teweegbrengen. Het stabiliseren van pleegzorgplaatsingen is het ultieme doel.

Mockingbird bij Enver
De gemeente Gemeente Capelle aan den IJssel en de Van Cappellen Stichting steunen ons om onze eerste constellatie in Capelle aan den IJssel te kunnen lanceren. We gaan de komende weken dan ook hard aan de slag om alle pleegouders in Capelle aan den IJssel te informeren over Mockingbird. We hopen snel een geschikt hubhome te vinden zodat we de constellatie op kunnen gaan zetten. De komende tijd zullen we ook verschillende afdelingen binnen Enver informeren en meenemen in de ontwikkelingen van Mockingbird.

Sponsors
De implementatie van Mockingbird in Nederland wordt financieel mogelijk gemaakt door Kinderpostzegels, de Nationale Postcode Loterij, en het Oranje Fonds. De uitrol van Mockingbird binnen de gemeente Capelle aan den IJssel wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente en een donatie van de Van Capellen Stichting.

Meer weten?
Wil je meer weten? Kijk op de website van Mockingbird Nederland of neem dan contact met ons op via pleegzorg@enver.nl.

Print Meer nieuws