CJV – Informatie voor jongeren

Ben je op zoek naar advies of hulp omdat het thuis, op school of op je werk niet goed loopt? Heb je problemen die zich opstapelen en lijkt het of niemand jou daarbij kan helpen? Of, dreig je zelfs dak- of thuisloos te worden? Het CJV is dan de plek waar je als jongvolwassene (18-28 jaar) terecht kan.

Hulp vragen is niet altijd even vanzelfsprekend. Bij kleine problemen vinden we het soms niet de moeite waard. Bij grote problemen is het vaak lastig om er achter te komen waar je terecht kan. Daarnaast kan een situatie waar geen aandacht voor is escaleren.

Het CJV kan jou ondersteuning bieden bij verschillende hulpvragen. Of het nu gaat om het helpen bij het invullen van formulieren of het bieden van een tijdelijk dak boven je hoofd.

Inloopspreekuur
Het inloopspreekuur is een laagdrempelig eerste contact-moment waarbij je al je vragen kunt stellen. Tijdens dit gesprek brengen we samen met jou de problemen in kaart. Vervolgens kijken we wat jij nodig hebt en of wij dat kunnen bieden.

Misschien heb je genoeg aan een paar gesprekken op het CJV of heb je meer baat bij een (kortdurende) ambulante begeleiding. Als wij niet kunnen bieden wat je nodig hebt, dan zoeken we samen met jou een organisatie die je wel kan helpen.

Begeleid zelfstandig wonen
Wanneer je dakloos bent, of dat dreigt te worden, kun je aanmerking komen voor begeleid zelfstandig wonen.
Het CJV heeft vijf panden met in totaal 19 kamers. Je kunt bij ons gemiddeld 9 maanden tot een jaar wonen. Je betaalt een eigen bijdrage en er wordt een woon/zorgcontract opgesteld. Dit betekent dat begeleiding en wonen gekoppeld zijn. Op de achterzijde van deze folder vind je meer informatie over onze voorwaarden.

Bij de start van de hulp maak je met een persoonlijk begeleider een plan om aan je doelen te werken. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan de hulp van korte of langere duur zijn.

Ambulante begeleiding
Het CJV heeft geen crisisplaatsen en er is sprake van een wachtlijst. In de periode dat je op de wachtlijst staat, wordt de hulpverlening wel opgestart. Wij noemen dit het ambulante voortraject. In deze periode gaan we, waar mogelijk, samen al aan de slag met jouw hulpvragen.
Wanneer het traject begeleid zelfstandig wonen eindigt, bieden we ook ambulante na-begeleiding. Bijvoorbeeld wanneer begeleid zelfstandig wonen niet meer nodig is, maar er nog wel behoefte is aan ondersteuning. Daarnaast kunnen we je ook een ambulant traject aanbieden zonder dat je een kamer hebt bij het CJV.

Samenwerking
Om je situatie te verbeteren werken we samen met andere organisaties. Wanneer je bijvoorbeeld schulden hebt, dan kunnen we samen met jou schuldhulpverlening inschakelen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk samen te werken met mensen binnen je eigen netwerk: familie, vrienden of andere personen die veel voor jou betekenen.

Samenwerking is vooral belangrijk wanneer meerdere partijen vanuit de hulpverlening betrokken zijn. Hoe beter de samenwerking, hoe efficiënter de hulpverlening kan zijn! Dit gebeurt echter niet zonder dat jij hiervoor toestemming geeft.

Algemene voorwaarden
Om aanspraak te kunnen maken op hulp vanuit het CJV, is het van belang dat je staat ingeschreven in één van de volgende gemeenten:

  • Nissewaard
  • Hoeksche Waard
  • Goeree Overflakkee
  • Voorne aan Zee (Brielle, Oostvoorne, Hellevoetsluis en Rockanje).

 Aanvullende voorwaarden voor begeleid zelfstandig wonen:

  • Hulpverlening vanuit het CJV is vrijwillig. Belangrijk is wel dat je in staat bent om hard aan de slag te gaan met de doelen die je samen met je persoonlijk begeleider hebt opgesteld. Wel wonen, maar niet werken aan je doelen zal leiden tot beëindiging van het traject.
  • Je hebt meer hulpvragen dan alleen huisvesting.
  • Je hebt een inkomen. De eigen bijdrage voor een kamer bedraagt €320,-. Een inkomen uit werk, studiefinanciering of uitkering is dus noodzakelijk.
  • Bij plaatsing betaal je €120,- borg. Deze krijg je terug wanneer je uitstroomt, tenzij je schade hebt gemaakt aan de kamer.

Aanmelden en informatie
Heb je vragen of wil je een keer langskomen om een indruk te krijgen van het CJV? Neem gerust contact op. Jezelf direct aanmelden voor hulp van het CJV kan telefonisch, via WhatsApp of per e-mail. Het is ook mogelijk om eerst een oriënterend gesprek te voeren tijdens het inloopspreekuur.

Centrum Jongvolwassenen
Zwanenhoek 125
3201 HT Spijkenisse
T 06 245 059 64
E cjv@enver.nl
instagram: @cjv_enver

Openingstijden inloopspreekuur
Dinsdag t/m vrijdag van 09.30 tot 13.00 uur.
T 06 868 424 17 (Bel bij geen gehoor ons algemene nummer: 06 245 059 64)