Vrienden van Enver

Veel kinderen die hulp krijgen van Enver groeien op in armoede. Zaken die voor andere kinderen vanzelfsprekend zijn, zoals een fiets, meegaan op schoolkamp, een ingerichte kamer of het volgen van een opleiding, zijn voor deze kinderen wegens geldgebrek onbereikbaar.

Stichting Vrienden van Enver probeert het leven van deze kinderen wat gemakkelijker te maken. Met behulp van fondsen, sponsors en de steun van particulieren zorgen we voor extra’s die nodig zijn of gewoon een beetje kleur geven in het leven van deze kinderen.

Wie we zijn

Stichting Vrienden van Enver verzorgt de fondsenwerving ten behoeve van cliënten van Enver. Zo kan Enver cliënten activiteiten en voorzieningen bieden die niet gefinancierd kunnen worden uit andere middelen. Belangrijke zaken die het verschil maken of gewoon wat extra kleur brengen in het leven van de kinderen en hun ouders. Vrienden van Enver doet hiervoor een beroep op diverse fondsen en sponsors.

Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van veel verschillende fondsen. Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, Sint Laurensfonds, Fonds DBL, Stichting Pape-Fonds en Nationaal Fonds Kinderhulp zijn slechts enkele van de grotere meer bekende fondsen die ons regelmatig steunen. Ook meerdere kleinere, minder bekende fondsen geven ons financiële ondersteuning. Samen met de fondsen, kunnen wij een verschil maken.

Onze werkwijze

De hulpverleners die bij de gezinnen thuis komen of die de kinderen op school begeleiden, zien dat een kind, of zijn of haar gezin, dringend behoefte aan iets heeft, maar dat het thuis onmogelijk betaald kan worden. Op verzoek van de hulpverlener schrijft Stichting Vrienden van Enver specifiek voor de situatie van het betreffende kind of gezin een fonds aan. De toekenning is altijd ‘geoormerkt. Dit betekent dat de gift van het fonds speciaal is bestemd voor hetgeen bij het fonds is aangevraagd. De hulpverlener ziet erop toe dat dit ook gebeurt. Aankoopbonnen worden gearchiveerd. Geld dat over is van giften, gaat terug naar de fondsen.

Nieuws

 • mei 2019 | Zeiltocht

  Van 29 april t/m 3 mei voeren 30 achterstandsjongeren die begeleid worden door Enver mee met een historisch zeilschip vanuit Rotterdam naar Engeland en terug. Het was een werkvakantie om nooit meer te vergeten. Alle jongeren hadden in een groepje ploegendiensten van 4 uur. En dan moesten ze alles doen wat dan nodig was, zoals het dek schrobben, eten voorbereiden en wachtlopen. De dienst kon heel goed ’s nachts zijn of om zeven uur ’s ochtends! Daarop hadden de jongeren geen invloed. Dus aanpassen en aanpakken was het devies. Hun sociale vaardigheden werden behoorlijk op de proef gesteld: ze moesten omgaan met autoriteit –  de kapitein is immers de baas op een schip –  met elkaar communiceren en samenwerken. Eventuele ruzies moesten ze met elkaar uitpraten, want weglopen is er niet bij op een schip. Ze leerden zichzelf  goed kennen en ontdekten ook tot dan toe verborgen sterke punten. Ze hadden veel lol met elkaar, zongen uit volle borst samen en er ontstonden nieuwe vriendschappen.  4 Fondsen maakten dit geweldige avontuur samen grotendeels mogelijk. De jongeren betaalden zelf een eigen bijdrage van € 35,00 en Enver betaalde ook een klein deel.

 • april 2019 | Eigen slaapplek

  De tweeling Sanne en Anniek ( 8 jaar) slaapt al sinds het derde levensjaar samen in hetzelfde eenpersoonsbed. De meisjes  wonen samen met hun broer ( 14 jaar) bij hun alleenstaande moeder op een klein flatje in een Rotterdamse achterstandswijk. Vader is niet betrokken bij het gezin. In het verleden kwam dit gezin al in beeld bij het wijkteam vanwege opvoedingsproblemen met de oudere broer en financiële problemen. Het gezin maakt nu gebruik van de Voedselbank. Een fonds maakte een stapelbed met toebehoren mogelijk voor deze meisjes. Zij kunnen hierdoor niet alleen lekker slapen, maar ook hun zelfvertrouwen is enorm opgepept: iemand  vond hen kennelijk belangrijk genoeg om te helpen!

 • maart 2019 | Actie frisse lucht

  Valentino (8 jaar) woont met zijn moeder en broer in Rotterdam-Zuid. Binnen het gezin is veel huiselijk geweld geweest. Hierdoor heeft Valentino gedragsproblemen ontwikkeld. Een jeugd- en gezinscoach van Enver ondersteunt moeder bij de opvoedingsvraagstukken, gedragsproblematiek van Valentino en ook met de financiële problemen. Het gaat gelukkig al een stukje beter met Valentino. Zijn moeder heeft een Bijstandsuitkering en schulden, die ze maandelijks stukje bij beetje netjes afbetaalt. Hierdoor blijft er geen geld over voor extra dingen. Het zou goed zijn voor Valentino als hij mee zou kunnen doen met Aktie Frisse Lucht van Humanitas.  Kinderen die nooit op vakantie gaan, krijgen hiermee een paar dagen zorgeloze vakantie bij een gastgezin. Zijn moeder kon de eigen bijdrage van € 40,00 hiervoor niet betalen. Een fonds schoot te hulp.

 • februari 2019 | Eigen plek

  De licht verstandelijk beperkte Miranda (17 jaar) woont bij haar tante, omdat het niet meer veilig was om bij haar moeder te wonen. Moeders nieuwe vriend bleek gewelddadig. Moeder koos ervoor om bij haar vriend te blijven. Een tante ontfermde zich over Miranda en haar jongere broertje. Zij is nu hun pleegmoeder. Ze mochten bij haar komen wonen op haar flatje van het Leger des Heils. Er woonden toen ook nog 3 kinderen van tante thuis. Het was flink inschikken, Miranda sliep bij haar neefjes op de kamer op een matras op de grond en voor haar kleding kreeg ze een paar lades. Na jaren wachten, heeft tante eindelijk een grotere woning gekregen in Rotterdam. Miranda krijgt eindelijk haar eigen kamer. Ruimte voor zichzelf heeft ze als puber zo hard nodig. Haar tante kan van haar Bijstandsuitkering geen kamerinrichting voor Miranda betalen. Een fonds maakte een puberwaardige kamer voor haar mogelijk, waar ze lekker kan chillen met haar vriendinnen.

 • januari 2019 | Vakantie!

  In een van de gezinshuizen van Enver wonen 4 kinderen die allemaal niet bij hun ouders kunnen wonen. Het is thuis niet veilig óf ouders vertoonden onverantwoordelijk gedrag. De kinderen staan alle vier onder voogdij van JBBR. De zomervakantie is een lange periode voor kinderen. Voor andere kinderen is het vanzelfsprekend om op zomervakantie te gaan en daarover nadien te kunnen vertellen op school. Deze kinderen zijn nog nooit op vakantie geweest voordat zij in het gezinshuis kwamen wonen. De gezinshuisouders zijn in dienst bij Enver. Het gezinshuis krijgt per kind € 15,00 per maand voor ontspanningsactiviteiten. Hieruit worden uitjes betaald als iemand jarig is of gaan ze in de vakantie een dagje weg.  Hiervan lukt het niet om geld te sparen voor een vakantie. Ook de biologische ouders van deze kinderen hebben geen mogelijkheid om financieel bij te dragen. Een fonds maakte een kampeervakantie voor het gezinshuis mogelijk. Ze moeten nu alleen nog even wachten tot de zomervakantie.

 • december 2018 | Fiets voor Pjotr

  Pjotr (8) jaar is de middelste van een gezin met 3 kinderen.  Zijn vader is alleenverdiener. Tijdens een overval is vader zo erg gewond geraakt, dat zijn vader nooit meer kan werken. Hun enige inkomen is nu een persoonsgebonden budget (PGB). Pjotr heeft een bijnierziekte waardoor hij al twee keer in een coma is geraakt. Al met al een hele zware situatie voor het hele gezin. In de vorm van specialistische jeugdhulp en het PGB wordt het gezin nu ondersteund op een manier die voor hen werkbaar is. Pjotr heeft een fiets nodig om naar school te gaan, én om er met zijn vriendjes op uit te trekken. De oude fiets die hij van kennissen van zijn ouders kreeg, is inmiddels te klein. Zijn ouders kunnen het geld niet missen. Dankzij een fonds fietst Pjotr nu met een grote glimlach op zijn gezicht op zijn nieuwe fiets.

 • november 2018 | Met het ov

  Frits (4 jaar) woont met zijn oudere broer (10 jaar) en peuterbroertje (1) bij zijn ouders in Rotterdam-Ommoord. Frits heeft een ontwikkelingsachterstand. Daarom is hij nog niet toe aan een schoolse onderwijsvorm. De speciale onderwijsvorm op De Kleine Plantage is nu het meest passend voor hem. Praktisch probleem is nu hoe moeder hier kan komen. Vader werkt in de ICT en is alleenverdiener. Het gezin heeft  geen auto. De Kleine Plantage is te ver om te lopen vanaf huis. Fietsen is geen optie met 3 jonge kinderen en bovendien  niet haalbaar in verband met de begintijden van de school van oudste en de dagopvang Frits. De enige oplossing zou het openbaar vervoer zijn. Ze kunnen dan te voet eerst de oudste naar school brengen en dan met het openbaar vervoer verder. Hier hebben ouders helaas geen geld voor. Een fonds heeft geholpen met een ov-abonnement voor moeder en voor Frits.

 • oktober 2018 | Taekwondo-talent

  Bij Kevin (8 jaar) thuis is er constant stress. Hij en zijn 4 broertjes en zusjes wonen thuis bij hun alleenstaande moeder. De kinderen groeien op in armoede. En er is altijd wel wat aan de hand met een van de kinderen in dit gezin! Moeder heeft niet altijd de tijd en energie om al haar kinderen de aandacht te geven die ze verdienen. Dankzij het Jeugdsportfonds kon Kevin naar Taekwondolessen. Hij was er dan even uit! Al direct bij de eerste lessen viel het de trainer, zelf voormalig kampioen Taekwondo, op dat Kevin over een uitzonderlijk Taekwondotalent beschikte. Dat moest Kevin beslist verder ontwikkelen door op een hoger niveau te gaan trainen. Prachtig natuurlijk, maar dit bracht weer extra kosten met zich mee, die zijn moeder onmogelijk kon betalen. Een fonds betaalde de extra Taekwondokosten.

 • september 2018 | Zwerfjongeren en jonge moeders

  In samenwerking met Woonplus Schiedam en de gemeente Schiedam is Enver een pilot gestart voor ambulante woonbegeleiding. In Schiedam waren jongeren in beeld die hiermee enorm geholpen zijn. Het gaat om jongeren die om wat voor reden dan ook niet thuis – soms zelfs op straat – wonen en moeite hebben om maatschappelijk te participeren. Vaak hebben zij een verleden in de jeugdzorg en/of ontbreekt het hen aan de mogelijkheid om op een geleidelijke manier een wooncarrière op te bouwen. De overgang van 18- naar 18+ en de overgang naar zelfstandig wonen, blijken in praktijk erg lastig. Ze hebben vaak problemen rond scholing, werk en financiën. Door hun woongedrag veroorzaken zij overlast. Enver ontvangt voor de ambulante ondersteuning aan jongeren subsidie van de gemeente Schiedam. Enver krijgt geen budget voor het huren en de inrichting van ruimtes. Woonplus heeft ervoor gezorgd dat er woonruimte beschikbaar kwam voor deze 35 jongeren, zwerfjongeren en jonge moeders. Ze heeft ook de keukens, badkamers en wc-ruimtes opgeknapt. De jongeren verblijven gemiddeld één jaar in deze woningen. In die tijd begeleiden ambulant hulpverleners van Enver hen om hun leven weer op de rit te krijgen. De jongeren moeten zelf huur betalen. 7 Fondsen hebben geholpen met het schilderen en met de inventaris van deze 35 woonunits. Van deze investering zullen nog heel wat Schiedamse achterstandsjongeren plezier hebben. Zodra de ene jongeren de opvang heeft verlaten, neemt de volgende jongere er zijn intrek.

 • augustus 2018 | Op het nippertje

  De moeder van Lindsey (6) raakte op haar zeventiende zwanger van haar sportleraar. Hij had zijn eigen gezin en verbrak vrijwel meteen het contact met de moeder van Lindsey. Ook financieel gaf hij niet thuis. Ook met de vader van haar tweede kind, een meisje (4 maanden), had zij weinig geluk. Hij mishandelde haar emotioneel. Moeder zette zelf een punt achter deze relatie. Financieel draagt ook deze vader niet bij. Tot overmaat van ramp werd moeders uitkering enkele maanden stopgezet. Ze moest zien rond te komen met enkele toeslagen, wat natuurlijk niet is gelukt. Ze leende geld bij verschillende kennissen en belandde steeds dieper in de schulden. En omdat armoede ervoor zorgt, dat mensen geen verstandige beslissingen meer nemen, gaf ze haar geld ook nog eens uit aan onnodige dingen. De huur kon zij niet meer betalen. Er dreigde huisuitzetting. In samenwerking met de Multi Problem Plus (MPG+) –coach deden we een beroep  op 4 noodfondsen. Zij besloten te helpen! En hiermee was voor Lindsey, haar moeder en het babyzusje een zeer traumatische gebeurtenis bespaard gebleven. De MPG+ coach maakte wel stevige afspraken met moeder. Zij was erg dankbaar voor alle hulp en werkte voortaan goed mee met alle hulpverlening. Moeder krijgt hulp om haar financiën op orde te krijgen. Voordat de MPG+ -coach in het gezin kwam, was er nog sprake van zorgwekkend schoolverzuim. Lindsey komt nu weer ‘gewoon’ en op tijd naar school.

 • juli 2018 | Vakantiegevoel

  De ouders van Esmeralda, Mehmet en Fatima zijn gescheiden. Er was sprake van huiselijk geweld. Moeder loopt hiervoor nog steeds bij een psycholoog. Ze is inmiddels hertrouwd en de kinderen wonen bij haar en haar nieuwe partner. De kinderen hebben veel meegekregen van wat er gebeurd is. Zij zijn aangemeld voor onderzoek en behandeling. Een fonds betaalde de geldige legitimatiebewijzen die hiervoor nodig waren. Het nieuwe gezin moet momenteel rondkomen van € 100,00 leefgeld per week. Het gezin is aangemeld bij de Voedselbank. Gelukkig bood een oom aan dat ze een week in zijn vakantiehuis in Ameland mogen. Heerlijk de tijd om samen op te laden. Geld voor de boottocht erheen hadden ze echter niet. Dus het dreigde niet door te gaan. Een fonds betaalde de kaartjes voor de boot en maakte er een echte vakantie voor hen van. Hierdoor konden ze tijdens de vakantie ook een ijsje, frietje of pannenkoeken eten, fietsen huren voor een ontdekkingstocht over het eiland en een souvenirtje kopen.

 • juni 2018 | Ruimte voor jezelf

  Sanne kon helaas niet bij haar eigen ouders opgroeien. Daar was het voor haar niet veilig. Op haar zevende kreeg zij een fijne plek bij lieve pleegouders. Sanne is nu dertien jaar en mag tot in ieder geval haar achttiende bij haar pleegouders blijven wonen. Deze mensen stellen hun huis ook open voor andere kinderen, die plotseling even beter niet thuis kunnen wonen. De redenen hiervoor lopen uiteen, bijvoorbeeld omdat hun  alleenstaande moeder in het ziekenhuis is opgenomen of omdat er een hele erge ruzie is thuis. Deze kinderen blijven altijd voor kortere tijd, maar toch zijn alle kamers in het huis op die momenten meer dan vol. Sanne moest haar kamer zelfs maandenlang delen met een ander pleegkind. Dit kan beregezellig zijn, maar als dertienjarige heb je ook behoefte aan privacy! Een tussenmuurtje zou alles oplossen. De pleegouders hadden maar één inkomen, dat ook nog eens erg laag was, dus zo’n muurtje zou voor hen veel te duur zijn. Een fonds schoot te hulp. Zij betaalde het muurtje. Sanne heeft nu een kamer voor zichzelf.

 • mei 2018 | Leerzame zeiltocht

  26 jongeren die begeleiding krijgen van Enver hadden van 30 april tot en met 4 mei de reis van hun leven. Zij voeren met hun begeleiders mee met het historische zeilschip De Eendracht. De reis ging van de Rotterdamse haven naar Greath Yarmouth in Engeland. Voor velen was dit hun eerste buitenland-ervaring. Achteroverleunen was er zeker niet bij. Onder toeziend oog van de bemanning van het zeilschip hielpen de jongeren met alle voorkomende werkzaamheden, zoals zeilen hijsen, dek schrobben, aardappels schillen, wacht lopen. Ook hun sociale vaardigheden werden behoorlijk op de proef gesteld. Ze moesten met elkaar communiceren, samenwerken en ruzies oplossen. Op een schip is de kapitein de baas, dus ook omgaan met autoriteit zat in het leerpakket. De jongeren konden hun verborgen talenten ontdekken, zongen samen uit volle borst en knoopten nieuwe vriendschappen aan. Drie fondsen en een Rotaryclub maakten samen deze zeilreis voor deze jongeren mogelijk.

 • april 2018 | Focus op de opleiding

  Kimboley was al op jonge leeftijd op zichzelf aangewezen. Als tiener heeft ze in verschillende opvanghuizen gewoond. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad. Desondanks is ze opgegroeid tot een verstandige jonge dame die hard werkt om een goede toekomst voor zichzelf op te bouwen. Ze is nu negentien en hoopt dit jaar haar mbo-diploma tot verkoopspecialiste te halen. Sinds kort heeft ze een zelfstandige woonruimte. De kosten voor het inrichten van haar huisje in combinatie met de het opleidingsgeld werden haar teveel. Een fonds betaalde het openstaande lesgeld, zodat Kimboley zich goed kan concentreren op het behalen van haar diploma. Met het diploma op zak kan Kimboley economisch zelfstandig worden.

 • maart 2018 | Warm ingepakt

  Orkun is een stille en lieve jongen van zestien jaar. Hij kwam ongeveer twee jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland op uitnodiging van zijn vader. Zijn moeder woont nog in Turkije. Zijn vader is echter ernstig verslaafd, waardoor hij niet voor Orkun kon zorgen. Er was zelfs vaak geen eten in huis. Orkun heeft zelf hulp gezocht bij de politie. Eerst woonde hij in een uitwijkhuis en half november kwam hij op een behandelgroep van Enver. Hier leert hij steeds zelfstandiger te worden, tot hij straks naar een kamertrainingscentrum gaat en uiteindelijk klaar is voor een eigen woning. Op het behandelcentrum zagen ze dat Orkun nauwelijks passende kleding en schoenen had. Hij liep in veel te dunne broeken en t-shirts, terwijl het buiten nog erg koud was. Orkun was erg blij toen een fonds hem geld voor kleren en schoenen gaf.

 • februari 2018 | Kids in het bakkie

  De ouders van Pip (3) en Lars (5) zijn gescheiden. Samen met hun 10 jarige halfzus wonen ze bij hun moeder. Desondanks heeft de vader de kinderen al twee keer op zijn adres in laten schrijven. Hierdoor krijgt moeder voorlopig geen kinderbijslag en kind-gebonden budget. De moeder heeft een WSNP-traject achter de rug en is inmiddels schuldenvrij. Nu werkt ze 2 dagen per week in een parfumerie. Haar inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Pip en Lars zouden eigenlijk naar school moeten, maar hun moeder kan de reiskosten niet betalen. Ze  wonen bij hun moeder aan de ene kant van Rotterdam, maar zitten nog aan de andere kant op school en op de peuterspeelzaal. De gezinsvoogd vindt het niet verstandig om de kinderen over te plaatsen naar een school dichterbij. Hun oude school is namelijk het enige stabiele dat zij nu hebben. Ze hebben al genoeg meegemaakt. Ook moeten de kinderen nog wennen aan de situatie dat hun ouders uit elkaar zijn en dat er nu een co-ouderschap is. Een fonds maakte een bakfiets mogelijk . De moeder van Pip en Lars kan hen nu elke dag naar school brengen.

 • januari 2018 | Weg met die naam alsjeblieft

  De zestienjarig Reina woont al sinds haar zevende bij dezelfde pleegouders. Haar moeder had achter elkaar meerdere verschillende partners die allemaal een kind bij haar verwekten. Van een van deze partners draagt Reina de achternaam, maar hier is zij helemaal niet gelukkig mee. Hij was een erg nare man, die haar en haar zusjes films liet kijken die helemaal niet voor kinderen bestemd waren.  Ook sleurde hij Reina een keer aan haar haren mee de trap af. Reina wordt nog steeds erg bang als ze aan deze man denkt. Van zijn naam wil ze heel graag af. Ze wil de naam van het pleeggezin aannemen. Pleegvader is alleenverdiener en zorgt voor 10 pleegkinderen. Een fonds maakte de naamswijziging van Reina mogelijk.

Contactgegevens

Wil je vriend worden van Enver of heb je vragen? Stichting Vrienden van Enver is bereikbaar via onderstaande contactgegevens.

Verzoeken om ondersteuning van Stichting Vrienden van Enver kunnen alleen ingediend worden door hulpverleners van Enver.

Zakelijke gegevens

Bestuur
De heer G. Cardol (Goos), voorzitter
Mevrouw E.C. Brons (Erica), penningmeester – secretaris
Mevrouw E.M. Reinhard (Esther), lid

Het bestuur is belast met het besturen van de stichting. Daarbinnen is het bestuur verantwoordelijk voor het algemene en financiële beleid en legt jaarlijks middels een jaarverslag verantwoording af over de activiteiten. Het bestuur is onbezoldigd en in de statuten zijn de kaders omtrent integriteit en aanwending van de middelen opgenomen.

Enver heeft ter ondersteuning van de stichting een medewerker fondsenwerving ter beschikking gesteld.

ANBI en Kamer van Koophandel 
Stichting Vrienden van Enver is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (RSIN 8180.73.524). Giften zijn daardoor aftrekbaar van de belasting.

We staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder het nummer 24416185.

Rekeninggegevens
Stichting Vrienden van Enver
IBAN NL 92 INGB 0678 0265 21
BIC INGBNL2A