Bij Enver hebben we veel verschillende hulpvormen, expertises en kennis in huis. Met elkaar werken we dagelijks aan het ondersteunen van kinderen, jongeren en gezinnen. Om een inkijkje in ons werk te geven delen we blogs geschreven door onze hulpverleners. Deze blog is geschreven door een van onze systeemtherapeuten.
Compleet incompleet
‘Belachelijk wat hier over mijn zoon in de intake staat’ zegt ze geïrriteerd. ‘Hij groeit op in een compleet gezin met zijn zus’. Bij de intake was nog niet duidelijk dat de ouders van deze jongen uit elkaar zouden gaan. Ze vervolgt haar relaas: ‘Nu zijn vader weg is ben ik pas compleet!’ Ze valt even stil, rolt haar ogen en zucht. De stilte was voor mij een moment om het woord ‘compleet’ op mij in te laten werken. In de stilte lag het appèl om hier iets van te vinden en mijn deel van het gesprek in te vullen. ‘Tja als je het zo ziet kan ik alleen maar concluderen dat je volgens deze hulpverlener nu een incompleet gezin bent’, zeg ik voorzichtig. ‘Liever incompleet zonder hem dan compleet met hem!’ was haar uiteindelijke conclusie.
Compleet kan niet zonder dat er iets ontbreekt
Het woord compleet betekent volledig, voltallig, zonder dat er iets ontbreekt. Een afwijking van de norm van een compleet gezin suggereert dat er iets mist, je iets verkeerds doet en er nog iets gefikst moet worden. Ga er maar aan staan als net gescheiden ouder. Naast het vaak complexe scheidingsproces laat het je denken dat je zo snel mogelijk weer compleet moet zien te raken met een of andere bonusvader of -moeder. Je wordt dan een nieuw samengesteld gezin, wat in ieder geval positief klinkt: nieuw (suggereert beter), samen (twee weten er meer dan een), gesteld (blijkbaar op elkaar gesteld) en gezin (wat dat dan ook moge zijn).
Overcompleet
Bij de term compleet gezin sluiten we niet alleen heel veel levensvormen uit; het levert ook praktische problemen op. Laatst had ik een sessie met een meisje van acht jaar en zette haar gezinssituatie in duplo uit. Doordeweeks groeit zij met papa en mama op in een compleet gezin. In de vakanties gaat mama met haar halfbroertje en de vader op vakantie en leeft zij in een incompleet gezin. In de even weekenden komt haar halfbroertje erbij en leeft zij in een overcompleet gezin. In de oneven weken komt haar halfzusje van vaders kant en een nichtje bij hen in huis omdat haar ouders ook deeltijdpleeggezin zijn. Dan zijn ze dus een nieuw samengesteld overcompleet pleeggezin.
Puzzelgezin
Ik heb het maar aan het meisje zelf gevraagd: ‘Meestal leef ik met papa en mama en soms komen mijn zusje van papa en mijn broertje van mama erbij. En we leven ook met ons konijn Snuffie en mijn knuffelbeer Boris.’
En zo kom ik tot een nieuwe term: het puzzelgezin. Want het is soms even puzzelen, maar als je het gewoon vraagt krijg je altijd wel een volledig beeld van de situatie en blijkt het meestal niet zo ingewikkeld te zijn.